Folkemøde

NYT LIV TIL DET UDKASTEDE OG DE UDSATTE

Genbrug af argumenter var der ikke tale om. Alligevel var fællesnævneren tydelig ved den debat Frelsens Hærs Genbrug stod bag ved Folkemødet i juni på Bornholm. Men fokus på både redesign af tekstiler og hjælp til udsatte familier blev der således insisteret på, at der altid kan skabes nyt af gammelt, og at fortiden aldrig må begrænse fremtiden.

“Da jeg var ung, havde man noget, der hed ‘bytteklubber’, hvor man mødtes til sådan nogen tøjbytteaftener. Jeg tror stadig, de findes, men jeg tiltales ikke selv af det, da jeg foretrækker at eje frem for at låne. Til gengæld tror jeg, at idéen kan udvikles efter samme mønster, som man kender fra sociale netværk. Så kunne man bytte indbyrdes i netværket, sådan at den jakke jeg nu ejer, tidligere har været ejet af en anden og måske senere vil blive ejet af en tredje. På den måde kunne man give tøjet flere liv.”

Journalist, klimaaktivist og blogger, Signe Wenneberg, ser ud på tilhørerne i det tætbefolkede “Mellem Himmel & Jord” telt, og taler varmt om behovet for et opgør med et forbrugsmønster, som belaster miljøet og klodens knappe ressourcer.

Debatten, der har overskriften ‘Cirkulær økonomi – fra hensigt til handling,’ er nået til den opsummerende fase. Og for deltagere, der eventuelt måtte opleve abstraktionsstigen lige lovlig høj, kravler hun hastigt ned ad den igen med en mere jordnær udlægning af temaet.

– Cirkulær økonomi er jo bare et lidt smartere ord for genbrug. Det handler helt enkelt om at gøre forbruget cirkulært, så vi begynder at se affald og aflagt tøj som ressourcer og ikke fortsætter ud ad den nuværende lineære forbrugslinje.

Forud for den pædagogiske præcisering har panelet med repræsentanter for de forskellige aktører i kæden af producenter, politikere og forbrugere udvekslet tanker og idéer til, hvordan en mere bæredygtig fremtid kan udformes.

De øvrige paneldeltagere består således af Christian Poll, folketingsmedlem fra Alternativet, Morten Lehmann, CSR-chef i Dansk Erhverv og Jette Skov, daglig leder af Frelsens Hærs Redesign, mens Christina Neustrup, der er cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling, varetager rollen som ordstyrer.

Ønsker at mere brugt tøj bliver brugt

Som initiativtager til debatten giver Jette Skov en indføring i Frelsens Hærs udvikling fra primært at være en typisk genbrugsaktør med salg af brugt tøj, og til siden 2010 også at have skabt en egentlig cirkulær forretningsmodel i form af Salvation Army Redesign CPH.

Christian Poll fra Alternativet, Jette Skov fra Frelsens Hærs Genbrug, samt Morten Lehman, CSR chef i Dansk Erhverv.

– Frelsens Hær modtager 6000 tons tøj om året, men meget af det kan desværre hverken genanvendes eller gensælges. Derfor tog Frelsens Hær i 2010 et cirkulært økonomisk initiativ og begyndte at sy nye accessories ud af genbrugsmaterialer.

– Initiativet kaldes for redesign og har hidtil været en slags krølle for enden af en lineær økonomi. Det nye er, at vi gerne vil udnytte det mere. Vi vil faktisk gerne, at meget mere af det tøj, vi samler ind, bliver brugt, forklarer hun og oplyser, at det kun er cirka 20 procent af det tøj, der samles ind, som kan sælges direkte videre i genbrugsbutikkerne. Resten skal der gøres noget ved i form af reparationer eller vask.

– Går man så et lag længere ned i det indsamlede tøj, finder man en stor del, som er helt usælgeligt. En årsag hertil kan simpelthen være, at det er lavet af for dårlige materialer fra starten.

– Det er også en af årsagerne til, at vi gerne vil være med til at arbejde med hele værdikæden om de her ting, så der kommer et større producentansvar, og så materialerne bedre kan genanvendes, påpeger hun.

Nødvendighed og forretningspotentiale

Det indbyggede hint til tekstilindustrien, der tilskrives den tvivlsomme ære at være et af verdens mest forurenende, gribes prompte af Dansk Erhvervs bæredygtighedschef, Morten Lehmann, der både erklærer sig enig i den uholdbare praksis og indbyder til et bredt samarbejde.

– Der er ingen tvivl om, at den bæredygtige udvikling er vigtig, og at det ikke er muligt at fortsætte med den livsstil, vi har nu. Det gode er, at det udover at være nødvendigt, også rummer verdens største forretningspotentiale.

– Men forudsætningen er, at vi arbejder sammen, både NGO’er, politikere og virksomheder, understreges det af erhvervslivets stemme, som i samme åndedrag opfordrer forbrugerne til i højere grad at straffe virksomheder, der belaster miljøet og benytter sig af dårlige produktionsformer.

At der er reelt kan være udsigt til, at hensigter omsættes i handling understreger bæredygtighedschefen sammen med Alternativets Christian Poll. Begge henviser således til en rapport med 27 mål for en cirkulær udvikling, som skal drøftes med regeringen senere på måneden.

– Rapporten nævner alle de rigtige ting. Nu mangler vi så bare, at tingene sættes i værk, lyder konklusionen fra politikeren, der i lighed med det øvrige panel tilslutter sig ønsket om en bred indsats og en øget vidensdeling uden frygt for, at andre stjæler de gode idéer.

– Man er i hvert fald meget velkommen til at stjæle vore idéer smiler Jette Skov.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din kurv
//
Kurven er tom.

Ingen varer i kurven.

0
//